Pazı Faydaları ve Kullanımı
15 Temmuz 2024

Pazı Faydaları ve Kullanımı

Pazı Faydaları

Pazı, özellikle kış aylarında pazar tezgâhlarını süsleyen ve içeriğindeki vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir bitkidir. Pazı, yemeklerde, salatalarda, çiğ olarak veya yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. Bu çok yönlü kullanım alanları sayesinde diyet yapanların da sofralarını süsleyen mucizevi bir bitkidir. Yaklaşık 100 gram pazı sadece 19 kalori içerir.

Pazı Faydaları Nelerdir?

  • Pazı, C ve K vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Aynı zamanda magnezyum içerir, bu da kemik sağlığına destek sağlar ve kemiklerin korunmasına yardımcı olur.
  • Yüksek demir içeriği sayesinde özellikle kansızlığa iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar.
  • Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.
  • Sinir sistemi sağlığının korunmasında etkilidir.
  • Mide hastalıklarına karşı etkilidir ve sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olur. Kabızlığa da iyi gelir.
  • Halsizlik ve bitkinliğe karşı da etkilidir.
  • Çeşitli böbrek hastalıkları ve idrar yolu enfeksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olur.
  • Kilo alamayanlar için iştah açıcı etkisi vardır.
  • Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Diyabet hastaları için oldukça faydalıdır. Kandaki şeker oranını düzenlemeye yardımcı olan siringit asit ve lifler içerir. Bu nedenle şeker hastalarının sofralarından eksik etmemesi gereken bir sebzedir.
  • Yüksek miktarda antioksidan içerir, bu da kanserin önlenmesine yardımcı olur.
  • Beta karoten oranı yüksek olduğu için göz sağlığına da son derece faydalıdır ve çeşitli göz hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
  • İçeriğinde biotin maddesi bulunur, bu da saç ve cilt güzelliği için çok önemlidir. Parlayan saçlar için etkilidir.
  • Çeşitli deri hastalıkları, şişlik, yanık ve basur memesi tedavisinde pazı yaprağı haşlanıp ılık bir şekilde hasta olan bölgeye konulursa şikâyetlerde azalma görülür.
  • Balla birlikte karıştırılıp saça sürülürse saçı gürleştirir ve saç dökülmelerine karşı iyi gelir.
  • Öksürük için de tedavi edici özelliği bulunur.
  • Pazı suyu gül yağı ile karıştırılıp başa sürülürse baş ağrısına iyi gelir.
  • 100 gram pazı yaprakları ince bir şekilde kesilip 10 gram badem yağı ile karıştırıldığında cilt ve kırışıklıklara çok iyi gelen bir yöntemdir.

Pazı, faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan bir bitkidir. Bu nedenle özellikle kış aylarında sağlığımız için sofralarımızdan eksik etmememiz gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şehid

12 Temmuz 2024 Cuma

Pazıyı yoğurtla karıştırıp tüketen var mı? Kansızlığa iyi geldiğini duydum ama bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum, sizce gerçekten halsizlik ve bitkinliğe de iyi gelir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞehid,

Pazı ve yoğurdun bir araya gelmesi, besin değeri yüksek bir karışım oluşturur. Pazı, demir açısından zengin bir sebzedir ve yoğurt da protein ve kalsiyum kaynağıdır. Bu nedenle kansızlığa karşı faydalı olabilir. Halsizlik ve bitkinlik konusuna gelince, bu tarz besleyici bir karışım, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besinleri sağlayarak genel sağlık üzerinde olumlu bir etki yapabilir. Ancak, herhangi bir beslenme değişikliğine gitmeden önce bir sağlık profesyoneline danışmanızı tavsiye ederim. Umarım faydalı olur!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pazı Sapı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kökü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Kökü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Yoğurtlaması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Yoğurtlaması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Yetiştiriciliği ve Bakımı

Pazı Yetiştiriciliği ve Bakımı

Güncel

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Tavası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Tavası Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Pazı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Kavurması Bulgurlu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kavurması Bulgurlu Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kökü Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kökü Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Faydaları ve Kullanımı

Pazı Faydaları ve Kullanımı