Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Pazı Graten

Pazı Graten

Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilirliğini artırmıştır. İster kavurması, sarması, etli yemeği, salatası ve mezesi yapılabilir. Alışılmış pazı yemeklerinden sıkılanlar ise tarifimizi rahatlıkla uygulayabilir. Graten alışılmışın dışında genelde kabak, patates ve patlıcan gibi sebzelerle yapılır. Fakat pazıdan yapılan graten de oldukça lezzetlidir. Yapımı diğer graten tarifleriyle hemen hemen aynıdır. Beşamel sos ile hazırlanır ver fırınlanarak pişirilir. Üstünün nar gibi kızarması açısından kaşar peyniri rendesi tercih edilir. Yanında en çok domatesli makarna yakışır. İster ana yemek olarak ister ana yemek yanına garnitür olarak da servis edilebilir.

Pazı Graten İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kilo pazı
  • 3 adet kuru soğan
  • 2 adet kırmızı köz biber
  • 3 dal taze soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Beşamel sos için

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı soğuk süt
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için

  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Pazı Graten Nasıl Yapılır?

Pazı graten tarifine tüm malzemelerin ön hazırlığı ile başlanır. Pazılar tek tek yıkanarak yaprakları ve sapları ayrılır. Pazının sapları ince ince yaprakları ise daha iri doğranır. Soğanların kabukları soyulur ve yemeklik şekilde doğranır. Kırmızı köz biberin baş kısmı kesilerek tohumları ayıklanır. Biber dörde bölünerek küp şeklinde doğranır. Taze soğanlar ayıklanarak temizlenir ve halka şeklinde doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur ve rende yardımıyla rendelenir. Geniş bir tavaya sıvı yağ konularak tava ocağa alınır. Önce pazı sapları ardından soğan ve sarımsaklar kavrulur. Soğanlar yumuşayınca üzerine kırmızı biberler ilave edilir. Yaklaşık 1-2 dakika sonra yeşil soğanlar da ilave edilir. Tüm malzemeler baharat ilavesiyle birlikte iyice kavrulur ve tava ocaktan alınır. Hazırlanan karışım graten yapımı için kullanılacak olan ısıya dayanıklı bir fırın kabına dökülür. Diğer bir yandan beşamel sos hazırlığı yapılır. Sıvı yağ ile kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Unun kavrulmasından sonra süt ve su ilave edilerek bu sefer tel çırpıcı ile karıştırılmaya başlanır. Beşamel sosun hazırlanırken içinde unların topaklaşmamasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle tel çırpıcı ile ara verilmeden karıştırılması gerekir. Beşamel sos kıvam bulunca içine tuz ilave edilerek ocaktan alınır. Beşamel sosun daha pürüzsüz bir kıvamda olması için blenderden geçirilmesi gerekebilir. Hazırlanan beşamel sos fırın kabındaki pazıların üzerine pay edilir. Beşamel sosun üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek fırına verilir. Pazı graten önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan pazı graten oda sıcaklığında dinlenmesi için bir süre beklenir. Daha sonra istenilen şekillerde kesilerek servis tabağına alınır sıcak olarak sunum yapılır. Yanında tercihe göre domatesli makarna ile sunulabilir.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 03:13:26
Pazı Graten ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Pazı Graten Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Pazı Graten"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve lezzetli bir yemektir. Zeytinyağlı pazı kavurmasını çeşitli sebze ekleyip çeşitlendirilmelid...
Pazı Borani
Pazı Borani
Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden birisi de birçok vitamin ve mineral deposu olan pazı olmalıdır bence. Pazı, mutfağımızda değişik...
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Ispanak gibi besin değeri oldukça yüksek olan pazı A, C, E, K vitamini ve folik asit bakımından ...
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Sapı Kavurması
Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplarından kavurma yapabilirsiniz. Pazı sapı kavurması besleyici özellikleriyle beğeniniz kazanaca...
Pazı Dolması
Pazı Dolması
Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını göstermek isteyen hanımların ilk aklına gelen yaprak dolması olur. Fakat Türk mutfağının zeng...
Pazı Bitkisi
Pazı Bitkisi
Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde itinayla yetiştirenler de vardır. Pazının yapraklarında A, C ve K vitamini bol miktarda bulun...
Pazı Salatası
Pazı Salatası
Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı durabilir. Sizlere lezzetli olduğunu düşündüğüm bir tarif ile salatayı hazırlamaya başlayalım...
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesimlerinde yaygın olarak tüketilen zeytinyağlı pazı, kış aylarında çok daha fazla tüketilmektedi...
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalarda, dolmalarda da pazı yaprağı çok sık kullanılır. Çok yararlı bir sebzedir. Öksürüğe çok iyi...
Pazı Kavurması
Pazı Kavurması
Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde yeneceği gibi pişirilerek yemeği de yapılabilir. Sarması da yapılabilir, kavurması da yapılabi...
Pazı Çorbası
Pazı Çorbası
Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek bir sıcak içecek olan pazı çorbası, kışın ihtiyacımız olan vitaminlerin çoğunu karşılamaya ya...
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi tercih edip isteyen bahçelerde yetiştirebilirler. Bazı yerlerde adına yaban pancarı ve yaban ıspanağı ...

 

Fırında Pazı Sarması
Diyet Pazı Yemeği
Pazı Yemeği
Etli Pazı Yemeği
Tavuklu Pazı Sarması
Pazı
Pazı Yetiştiriciliği
Pazı Faydaları
Pazı Mıhlaması
Yumurtalı Pazı
Pazı Sapı Turşusu
Pazı Sapı Yemeği
Pazı Tavası
Pazı Graten
Pazı Turşusu
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yoğurtlu Pazı Salatası
Pazı Kaç Kalori?
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Pazı Borani
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Dolması
Pazı Bitkisi
Pazı Salatası
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Popüler İçerik
Pazı Sapı Yemeği
Pazı Sapı Yemeği
Pazı sapı yemeği. Pazı bitkisi ıspanağa benzeyen ve özellikle kış aylarında manav tezgahlarında yerini alan, hem yemek olarak hemde çiğ olarak salata ...
Pazı Tavası
Pazı Tavası
Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen paz...
Pazı Turşusu
Pazı Turşusu
Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında...
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besl...
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgahlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır...
Pazı Kaç Kalori?
Pazı Kaç Kalori?
Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024