Pazı Bitkisi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
06 Temmuz 2024

Pazı Bitkisi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Bitkisi

Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede, kırda ve dağda doğal olarak yetişebildiği gibi, özenle bahçelerde de yetiştirilebilir. Pazının yapraklarında A, C ve K vitaminleri bol miktarda bulunur. Besleyici bir bitki olup sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca demir, kalsiyum ve magnezyum mineralleri de içermektedir. Bitkinin kökleri de hayvanlar için oldukça faydalı bir yemdir.

Pazı Bitkisi Hangi Dönemde ve Nasıl Yetiştirilir?

Pazı bitkisi, ılıman iklimlerde ilkbahar ve sonbahar aylarında yetiştirilir. Vejetasyon süresi kısa olan bölgelerde sadece ilkbaharda tohum ekimi yapılır. Yaz ayları fazla kuru ve sıcak geçen bölgelerde ise pazı bitkisi sonbaharda yetiştirilir. Bu durumda ön bitki olarak bezelye ve fasulye kullanılmalıdır. Tohum ekimi yapılmadan önce tarla 20 cm derinlikte sürülmeli ve toprak güzelce ufalanmalıdır. Tarla düzeldikten sonra 50-60 cm sıra arası olarak mibzerle tohumlar tarlaya ekilir. Tohumlar kütle halinde olduğundan ekim öncesi kırılması gerekir. Dönüme 2,5-3 kilogram arası tohum atılır. Sıra üzerine 35 cm aralık bırakılması gerekir. Ekim derinliği 2-3 cm'dir. Tohumlar 3 cm'den daha derine ekilmemelidir.

Pazı Bitkisi Faydaları Nelerdir?

  • Pazı bitkisinden lapa olarak yararlanarak basur memelerinin iyileşmesini sağlar.
  • Yapraklarından salata yapılıp yenildiğinde, dalak, böbrek ve mesane ağrılarını azaltır. İştahı açar ve yemeğin kolay hazmedilmesini sağlar.
  • Pazı bitkisi gül yağıyla karıştırılıp başa sürüldüğünde baş ağrısını giderir.
  • Yaprakları haşlandıktan sonra suyu içilirse kabızlığı önler ve iyileştirir.
  • Pazı yaprakları vücuttaki apse, şişlik ve yanıklara iyi gelir.
  • İştah açar.
  • Hamile kadınların tüketimi, doğacak çocuğun omurga açıklığı riskini en aza indirir.
  • Vücuda güç verir.
  • İdrar yollarındaki yanma şikayetlerini azaltır.
  • Öksürüğe iyi gelir.
  • Kansızlığı önler.

Pazı bitkisinin kökleri, sapları ve yapraklarından salata, yemek ve dolma yapılmaktadır. Lezzetiyle dikkat çeken pazı, tedavi amacıyla da kullanılabilir. Örneğin, haşlandıktan sonra deri hastalıklarında kullanılması yararlı olan bir bitkidir. Ayrıca saç çıkmayan bölgeye pazı bitkisi balla karıştırılıp sürüldüğünde etkisi görülebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kökü Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kökü Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Pazı Tarifi ve Malzemeleri