Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Etli Pazı Dolması

Etli Pazı Dolması

Etli pazı dolması, Türk mutfağımızın vazgeçilmez tatlarından biri olan dolma; her yörede kendine has çeşitlerde yapılmaktadır. Örneğin; İç Anadolu bölgesinde yapılan dolmalar kuru sebzelerden, Karadeniz'de ise yapılan dolma türleri daha çok pazı ve kara lahana kullanılarak yapılmaktadır. Kimileri zeytinyağı kullanmayı, kimileri de et kullanmayı tercih eder dolmalarda. Her yemek çeşidinde olduğu gibi dolmalarda da damak tadına en uygun olanı seçilir mutfaklarda. İlkbahar ve yaz aylarında bulunan taze pazılar, asma yaprağı gibi dolmaya en çok yakışan sebzelerden biridir. Ülkemizin pek çok yerinde yetiştirildiğinden dolayı rahatlıkla bulabiliriz. Hatta kırlarda kendiliğinden bile yetişebilen otsu bir bitkidir. Ayrıca lezzeti dışında, sağlık için de oldukça faydalıdır.

Etli Pazı Dolması Malzemeleri

  • 1 kilo taze pazı yaprağı
  • 3 çay bardağı pirinç
  • 300 gram kadar kuşbaşı et (Küçük doğranmış olsun)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Pul biber, karabiber, sumak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 buçuk çay bardağı sıvı yağ
  • 4 diş sarımsak

Etli Pazı Dolması Nasıl Yapılır?


İlk olarak işe saplarını kestiğimiz pazı yapraklarını haşlamakla başlayalım. Tencerede kaynattığınız suyun içine atıp 5 dakika bekletin. Ocağın altı kapatılmış olsun. Çünkü pazı çabuk pişer sıcak suda solmaları yeterli olacaktır. Bu sırada derin bir kapta iç harcımızı hazırlayalım. Soğan, biber, domates ve maydanozu oldukça doğrayıp kabın içine koyun. Üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ve küçük küçük doğranmış etleri ekleyelim. Sıvı yağı, salça ve baharatları da ilave edip harmanlayalım. Eksik bir şey varsa damak tadınıza göre ekleyebilirsiniz. Sıcak suda soldurduğumuz pazı yapraklarının suyunu süzelim. Yaprakların parlak kısımları alta gelecek şekilde tezgâha serelim ve uç kısmına 1 tatlı kaşığı harcımızdan koyup yayalım. Kenarları içe doğru katlayıp aşağı doğru ince ince saralım. Tüm yapraklara aynı işlemi uygulayın ve tencereye üst üste sıralayarak dizin. Üstünü bir tabakla kapatın. Daha sonra ocağa alın ve üzerine yeteri miktarda kaynar su ekleyip kısık ateşte 25 dakika kadar pişirin. Sıcak olarak servis edeceğiniz dolmanızın üstüne sarımsaklı yoğurt gezdirebilirsiniz.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 06:19:49
Etli Pazı Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Etli Pazı Dolması Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Etli Pazı Dolması"
Yarın akşama misafirlerim gelecek diye etli pazı dolması yapmaya karar verdim. Sitenizde yer alan etli pazı dolması inanılmaz derecede lezzetli olmuştu. Ancak etli pazı dolması biraz soğuyunca acı bir tat damağıma geldi. Acaba etli pazı dolmasında oluşan acılık hangi baharat türünün fazla konulmasından dolayı oluşmuştur? Bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Sare . 07.10.2018 20:14:26
CEVAP YAZ
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Zeytinyağlı pazı kavurması, sağlıklı beslenenler için pazı, ıspanak, kara lahanayı sık sık kavurup tüketilmekte. Zeytinyağlı pazı kavurması oldukça pratik ve lezzetli bir yemektir. Zeytinyağlı pazı kavurmasını çeşitli sebze ekleyip çeşitlendirilmelid...
Pazı Borani
Pazı Borani
Pazı borani, kış mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde, kış sebzeleri de yavaş yavaş manav tezgâhlarında yerlerini almaya başladı. Bu sebzelerden birisi de birçok vitamin ve mineral deposu olan pazı olmalıdır bence. Pazı, mutfağımızda değişik...
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Suyunun Faydaları, Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen pazı, ıspanak ailesinden gelir ve sağlık için oldukça önemli olan sebzelerin başında yer alır. Ispanak gibi besin değeri oldukça yüksek olan pazı A, C, E, K vitamini ve folik asit bakımından ...
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Sapı Kavurması
Pazı sapı kavurması, pazı yapraklarından saplarına kadar değerlendirebileceğiniz bir sebzedir. Pazı yapraklarıyla lezzetli bir dolma yaptıysanız, pazı saplarından kavurma yapabilirsiniz. Pazı sapı kavurması besleyici özellikleriyle beğeniniz kazanaca...
Pazı Dolması
Pazı Dolması
Pazı dolması, Kültürümüzde gerek bayramlarda gerekse ağır misafirlikte tatlının yanında illa bir de tuzlu ikram gerekir. Bu gibi durumlarda hamaratlıklarını göstermek isteyen hanımların ilk aklına gelen yaprak dolması olur. Fakat Türk mutfağının zeng...
Pazı Bitkisi
Pazı Bitkisi
Pazı bitkisi, ıspanak ailesinden olup, iri ve çok büyük yapraklı bir bitkidir. Bahçede kırda dağda kendi kendine yetişen bildiği gibi tercih edip bahçesinde itinayla yetiştirenler de vardır. Pazının yapraklarında A, C ve K vitamini bol miktarda bulun...
Pazı Salatası
Pazı Salatası
Pazı salatası: pişmeden yapılabildiği gibi pişirerek de yapılır. Bizim damak zevkimize uygun olan aslında pişmiş olandır. Pişmeden yapılan biraz daha acımsı durabilir. Sizlere lezzetli olduğunu düşündüğüm bir tarif ile salatayı hazırlamaya başlayalım...
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı Pazı
Zeytinyağlı pazı gerek lezzeti nedeniyle gerekse görüntüsü nedeniyle ülkemizde yaygın bir şekilde yapılan yemeklerden biridir. Özellikle ülkemizin batı kesimlerinde yaygın olarak tüketilen zeytinyağlı pazı, kış aylarında çok daha fazla tüketilmektedi...
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu Pazı
Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük sapları kalındır. Çok fazla yemek çeşidi vardır. Bunun dışında salatalarda, dolmalarda da pazı yaprağı çok sık kullanılır. Çok yararlı bir sebzedir. Öksürüğe çok iyi...
Pazı Kavurması
Pazı Kavurması
Pazı kavurması, Pazı, Ispanağa benzeyen bir sebze türüdür. Kış ayları geldiği zaman Pazar tezgâhların da yerini alır. Pazı salataya eklenip çiğ bir şekilde yeneceği gibi pişirilerek yemeği de yapılabilir. Sarması da yapılabilir, kavurması da yapılabi...
Pazı Çorbası
Pazı Çorbası
Pazı çorbası, özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir ya da öylemi olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ciddi anlamda besin değeri yüksek bir sıcak içecek olan pazı çorbası, kışın ihtiyacımız olan vitaminlerin çoğunu karşılamaya ya...
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı
Pazı Yaprağı, Pazı ıspanak ailesinden olup, iri ve çok yapraklı otsu bir bitkidir. Bağda, kırda, bahçede her yerde kendi kendine yetişebildiği gibi tercih edip isteyen bahçelerde yetiştirebilirler. Bazı yerlerde adına yaban pancarı ve yaban ıspanağı ...

 

Fırında Pazı Sarması
Diyet Pazı Yemeği
Pazı Yemeği
Etli Pazı Yemeği
Tavuklu Pazı Sarması
Pazı
Pazı Yetiştiriciliği
Pazı Faydaları
Pazı Mıhlaması
Yumurtalı Pazı
Pazı Sapı Turşusu
Pazı Sapı Yemeği
Pazı Tavası
Pazı Graten
Pazı Turşusu
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yoğurtlu Pazı Salatası
Pazı Kaç Kalori?
Zeytinyağlı Pazı Kavurması
Pazı Borani
Pazı Suyunun Faydaları
Pazı Sapı Kavurması
Pazı Dolması
Pazı Bitkisi
Pazı Salatası
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Popüler İçerik
Pazı Tavası
Pazı Tavası
Pazı Tavası; Lezzet dağarcığı bu kadar geniş olan pazı bitkisi ıspanakgiller familyasından olan bir bitkidir. Yaprakları geniş ve büzüşük olabilen paz...
Pazı Graten
Pazı Graten
Pazı Graten, Pazı neredeyse her yörede farklı şekillerde yemeği yapılan bir sebzedir. Her malzeme ile tat olarak uyum sağlaması pazının kullanılabilir...
Pazı Turşusu
Pazı Turşusu
Pazı turşusu, denildiğinde tatlı kış mevsimi hazırlıkları akla gelir. Bu hazırlıkların içerisinde yapımı basit görünen turşu kurmaktır. Ancak aslında...
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması
Yumurtalı Pazı Kavurması: Yumurtalı pazı yapması, pişirmesi çok kolay ve çok lezzetli, bol vitaminlidir. Yumurtalı pazı kavurması çok lezzetli, besl...
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası
Yoğurtlu Pazı Salatası, Yazın gelmesiyle beraber taptaze pazılar da tezgahlarda yerini almaya başladı. Sarmalar, salatalar, kavurmalar sık sık yapılır...
Pazı Kaç Kalori?
Pazı Kaç Kalori?
Pazı Kaç Kalori; 1 Porsiyon (100 Gram) Pazı, yaklaşık olarak 21 (kcal) kaloridir. Pazının içerisinde A grubu vitaminlerinin yanı sıra C grubu vitaminl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Pazı
Yoğurtlu Pazı
Pazı Kavurması
Pazı Çorbası
Pazı Yaprağı
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024