Pazı Kökü Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Pazı Kökü Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kökü Turşusu

Pazı, ıspanakgillerden olup, ıspanağa nazaran daha büyük yapraklara ve kalın saplara sahip bir bitkidir. A, C, K, E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum ve demir mineralleri içeren pazının faydaları saymakla bitmez. İdrar söktürücü olması, öksürüğe iyi gelmesi ve güç kuvvet vermesi en önemli faydalarından sadece birkaçıdır. Yaprakları ve sapıyla pişirildiğinde daha lezzetli olan pazının, yıkarken vitaminlerinin kaybolmaması için çok fazla suda bekletilmemesi gerekir. Pazının en az kendisi kadar lezzetli ve besin deposu olan kısmı ise köküdür. Pazı kökü turşusu ise şifa kaynağıdır. Yapımı meşakkatli olan pazı kökü turşusu, kırmızı pancarla harmanlanıp hazırlanır.

Pazı Kökü Turşusu İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg pazı kökü
  • 1 kg kırmızı pancar
  • 1 litre sirke
  • 3 yemek kaşığı tuz
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 2-3 diş sarımsak
  • 6-7 adet acı biber
  • 0.5 litre su

Pazı Kökü Turşusu Nasıl Yapılır?

Pazı kökümüzü ve kırmızı pancarımızı büyük bir tencereye koyup, malzemeleri örtecek kadar su ilave ederek ocağa koyuyoruz. Pazı köklerimiz ve kırmızı pancarlarımız yumuşayıp kulak memesi kıvamına gelene kadar haşlanır. Haşlanan malzemeleri süzgece alıp iyice süzdükten sonra pazı köklerimizi ortalarından ikiye ayırıp kabuklarını soyuyoruz. Bu işlemin ardından pazı köklerimizi ve kırmızı pancarlarımızı bir kavanoza güzelce yerleştiriyoruz. Diğer tarafta havanda dövdüğümüz diri diri sarımsaklarla birlikte tuz, şeker ve biberleri de kavanozumuzun içine ilave edip hazır bulunan sirkemizle kavanoz ağzına kadar doldurup kapağını sıkıca kapatarak güneş görmeyen bir yerde dinlenmeye bırakıyoruz. Püf noktamız kesinlikle güneş görmemesindedir. Kış aylarında afiyetle yiyeceğimiz pazı kökü turşusu bu şekilde hazırlanmış bulunmaktadır. Turşu kıvamına geldiğinde ise kavanozdan çıkarıp yemeklerin yanında sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hüsameddin

11 Temmuz 2024 Perşembe

Pazı kökü turşusunun yapımı meşakkatli mi gerçekten? Bu turşunun faydalarından yararlanmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Pazı köklerini yıkarken vitaminlerinin kaybolmaması için ne yapmalıyız?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hüsameddin,

Pazı kökü turşusunun yapımı aslında çok da meşakkatli değil, ancak bazı adımlara dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle, pazı köklerini yıkarken çok sıcak su kullanmaktan kaçınmalısınız çünkü bu, vitaminlerin kaybolmasına neden olabilir. Ilık suyla nazikçe yıkamak en iyisidir. Turşunun faydalarından yararlanmak için ise, turşuyu serin ve karanlık bir yerde saklamanız önemlidir. Ayrıca, turşunun fermantasyon sürecini tamamlarken hava almamasına dikkat etmelisiniz. Bu şekilde, turşunun içerisindeki probiyotikler en yüksek seviyede kalacaktır. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pazı Mıhlaması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mıhlaması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Tavası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Tavası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Pazı Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Güncel

Pazı Borani Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Borani Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kökü Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kökü Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Tarifleri ve Malzemeleri

Pazı Tarifleri ve Malzemeleri

Pazı Sapı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Graten Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Graten Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Bitkisi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Bitkisi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Sebzesi Türleri ve Özellikleri

Pazı Sebzesi Türleri ve Özellikleri

Pazı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori?

Etli Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Böreği Nasıl Yapılır?

Pazı Böreği Nasıl Yapılır?

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Faydaları ve Kullanımı

Pazı Faydaları ve Kullanımı

Pazı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Salatası Tarifi ve Malzemeleri