Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sarması

Pazı bitkisi, yabani olarak yetişen ve özellikle Akdeniz havzasında tüketilen bir bitkidir. Ülkemizde birçok çeşit yemeği yapılmakta olup, en yaygın bilinen ve yapılan yemeklerden biri pazı sarmasıdır. Pazı sarması, hem etli hem de zeytinyağlı olarak yapılabilen bir yemektir. Her ne kadar etli yemekler daha popüler gibi görünse de, mutfağımızda zeytinyağlıların da ayrı bir yeri vardır. Bu nedenle, size zeytinyağlı pazı sarmasının tarifini vereceğim. Pazı bitkisinin saplarından tutun da yapraklarına kadar her yeri kullanılır. Sarmada ise geniş olan yaprak kısımları tercih edilmektedir.

Pazı Sarması için Malzemeler

  • 1 bağ pazı
  • 1 tane limon
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 baş sarımsak
  • 3 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tarçın, sumak, karabiber, yenibahar ve tuz, kuru nane
  • 2 adet süs biberi
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 kahve fincanı dövülmüş ceviz içi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Nar ekşisi

Pazı Sarması Sos Malzemeleri

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane, pul biber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 4 diş sarımsak

Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

Öncelikle pazı yaprakları yıkanarak temizlenir ve bir kenarda bekletilir. Daha sonra iç harcının hazırlanması gerekmektedir. İç malzemesinin ana malzemesi olan pirinçler yıkanarak derin bir tencere içerisine konur ve kısık ateşte tahta kaşık ile suyu çekene kadar kavrulur. Sonrasında içerisine diğer malzemeler eklenir ve kavurmaya devam edilir. Küçük doğranmış diğer malzemeler ve dövülmüş ceviz içi de eklenerek birkaç tur daha kavrulur ve tamamen pişmeden altı kapatılır.

Bu arada kenarda bekleyen pazı yaprakları için bir kettle içerisine yeteri kadar su eklenir ve kaynatılır. Derin bir tencere içerisine su konur ve pazı yaprakları içerisine eklenerek kısa bir süre bekletilir. Bu işlem tüm pazı yaprakları bitene kadar tekrar edilir. Haşlanan pazı yaprakları düz bir tahta üzerinde iç harcımızdan küçük miktarda konularak sarılır. Bütün yapraklar ve iç harcı bitene kadar pazı yaprakları sarıldıktan sonra tencere içerisine yerleştirilir. Üzerine iki bardak soğuk su eklenerek ocağa konur.

Pazı sarmaları pişerken, diğer taraftan sosu için gereken malzemeler hazırlanır ve derin bir tava içerisine yerleştirilir. Tava içerisine yerleştirilen malzemeler kavrulduktan sonra sosu sulu sevenler için içerisine yemeğinize yetecek kadar su eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra ocaktan alınan sos, diğer tarafta pişen ve hazır olan pazı sarması tenceresinin içerisine bir çay bardağı kadar eklenerek dinlenmeye bırakılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ilven

13 Nisan 2024 Cumartesi

Pazı sarmasına kıyma konulabilir mi? Kemikli etle pişirmek de aynı lezzeti verir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet, pazı sarmasına kıyma konulabilir ve gayet lezzetli olur. Kemikli etle pişirmek de farklı bir aromaya sahip olmasını sağlar, ama kıyma ile yapılan sarmadan farklı bir lezzet verir. Tercihinize bağlı olarak her iki şekilde de deneyebilirsiniz!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Pazı Kaç Kalori?

Pazı Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Böreği Nasıl Yapılır?

Pazı Böreği Nasıl Yapılır?

Pazı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Zeytinyağlı Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurtalı Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri