Zeytinyağlı Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pazı Dolması

Zeytinyağlı pazı dolması, geleneksel ve sevilen dolma tariflerinden biridir. Yöresel olarak sıkça yapılan bu tarif, yapımı biraz zahmetli olsa da lezzetiyle buna değdiğini kanıtlar. Pazı, mutfaklarımızda daha fazla yer almayı hak eden bir sebzedir. Hazmı kolay, midevi özelliklere sahip, çeşitli sağlık sorunlarına karşı koruyucu, düşük kalorili ve lezzetli bir sebzedir. Bu özelliklerinden dolayı çocuklarımıza da sevdirmemiz gereken bir yiyecektir. Anneler bu konuda önemli bir rol üstlenmektedir. Bu lezzetli tarifle sofralarınızı şenlendirin. Zeytinyağlı pazı dolması herkesin seveceği bir lezzettedir. Alıştığınızda daha kolay yapabilirsiniz. Şimdi birlikte pazının en lezzetli olduğu dönemde dolmalarımızı hazırlamaya başlayalım. Herkese kolay gelsin.

Gerekli Malzemeler

  • 2 demet pazı
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 adet domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 2-2,5 su bardağı baldo pirinç
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Bir miktar tuz ve tuzot
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı dolma baharı

Suyuna Koymak İçin

  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • Biraz tuz

Üzerine Koymak İçin

  • Yoğurt
  • Biraz kuru nane
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Zeytinyağlı Pazı Dolması Nasıl Yapılır?

Pazıları önce ayıklayın, yıkayarak tencerenin içine alın. Bunu biraz suyla 1-2 dakika haşlayarak yumuşatın. Pazının tazeliğine göre fazla haşlanmaması gerekir. Çok yumuşadığında dolmayı yapmanız zor olur. Pazıları süzgece alarak bekletin. Daha sonra dolmanın iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Tencerede zeytinyağını kızdırın, içinde rendelediğiniz soğan ve sarımsakları hafifçe kavurun. İçine rendelenen domatesleri ve kesme şekeri koyarak biraz pişirin. Pirinçleri yıkayarak içine atın. Birlikte kavrulan harca tuzot ve tuzu ilave edin. Ocağı kapatarak, ince doğranan maydanozu ve diğer baharatları koyarak harcı karıştırın. İç harcı ılındığında, hazır olan pazıları sarmaya başlayabilirsiniz. Kalın damarlarını ayıkladığınız pazıları rahat sarılacak şekilde parçalara ayırın. Bunları bir miktar harç koyarak sarmaya başlayın.

Tüm pazılar sarıldıktan sonra, içine koyacağınız sosu hazırlayın. Kâsede limon suyu, zeytinyağı, tuz ve sıcak suyu birlikte karıştırın. Önce pazı dolmasını pişireceğiniz tencerenin altına pazının saplarını ve maydanozun saplarını döşeyin. Böylece dolmanın dibinin tutması önlenir. Üzerine pazı dolmalarını bir kat dizin. Hazırladığımız sostan üstüne gezdirin. Yine kalan dolmaları yerleştirin. Aynı şekilde sostan dökün. Bütün zeytinyağlı pazı dolmaları bitene kadar işleme devam edin. Kalan sosu üstüne dökün. Tencerenin üzerine bir kapak kapatıp, orta ateşte ocağa koyun. Pazı dolmaları pişene kadar ocakta kalsın. Daha sonra ılınıncaya kadar tencerenin kapağını açmayın. Böylece dolmaların rengi kararmaz, doğal renkte kalır.

Servis tabaklarına aldığınız zeytinyağlı pazı dolmasının üzerine, yoğurt ile tereyağında kızdırılmış kuru naneden dökün. Beğeneceğinizi umuyoruz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zerare

11 Temmuz 2024 Perşembe

Pazıları haşlarken tam olarak ne kadar süreyle haşlamak gerekiyor? Çok haşlanırsa dolma sararken zorlanır mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zerare,

Pazıları haşlarken yaklaşık 2-3 dakika yeterli olacaktır. Bu süre, yaprakların yumuşamasını sağlar ancak fazla haşlamaktan kaçınmalısınız. Eğer çok haşlarsanız, yapraklar fazla yumuşar ve dolma sararken parçalanabilir veya zorlanabilirsiniz. Dolayısıyla, pazıları haşlarken süreyi dikkatlice ayarlamanız önemlidir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pazı Tarifleri ve Malzemeleri

Pazı Tarifleri ve Malzemeleri

Pazı Böreği Nasıl Yapılır?

Pazı Böreği Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pazı Yoğurtlaması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Yoğurtlaması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Faydaları ve Kullanımı

Pazı Faydaları ve Kullanımı

Diyet Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Tavası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Tavası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurtalı Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Yetiştiriciliği ve Bakımı

Pazı Yetiştiriciliği ve Bakımı

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sapı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Pazı Mıhlaması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mıhlaması Tarifi ve Malzemeleri