Yoğurtlu Pazı Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Yoğurtlu Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük, sapları kalındır. Pazı, çok çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Bunun dışında salatalarda, dolmalarda da pazı yaprağı çok sık kullanılır. Çok yararlı bir sebzedir. Öksürüğe iyi gelir, kişiye kuvvet verir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. A, C, K ve E vitaminlerini içerir. Mineral olarak da magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Kolon kanserine karşı vücudu korur. Kansızlığa iyi gelir. Pazı yaprakları ve sapları bir arada piştiğinde besin değeri yüksek olur. Vitaminlerin değerinin kaybolmaması için çok fazla suda bekletilmemelidir. Pazıdan salata, börek, pazı sarma, pazı dolma, pazılı balık sarma, pazı kavurması, yumurtalı pazı kavurma, bulgurlu pazı ve yoğurtlu pazı gibi birçok yemek çeşidi vardır. Yemek dışında pazı çorbası da çok fazla yapılmakta ve tüketilmektedir.

Yoğurtlu Pazı Tarifi Malzemeleri
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Sıvı yağ
  • Karabiber
  • Tuz
  • Pul biber
  • 1 bağ pazı
  • 1 adet orta boy domates

Üzeri İçin
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım kilo yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı nane

Yoğurtlu Pazı Tarifi Nasıl Yapılır?

Pazılar iyi bir şekilde yıkanır ve ince ince doğranır. Daha sonra soğan ince ince küp şeklinde doğranır ve bir tencereye koyulur. İçerisine sıvı yağ eklenir ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar kavrulduktan sonra içerisine domates salçası ilave edilir. Domates soyulur ve küp küp doğranır. Doğranan domates de tencereye koyulur. Domateslerden hemen sonra doğranmış pazı da eklenir. İçerisine karabiber, tuz ve pul biber eklenerek karıştırılır. Kısık ateşte kavrulur. Sarımsaklar ezilir ve yoğurdun içerisine ilave edilir. Pişen pazı bir servis tabağına alınır ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yayılır. Bir tavada zeytinyağı ısıtılır ve içerisine nane, pul biber eklenir. Hazırlanan sos yoğurtlu pazının üzerine gezdirilir ve servis edilir.

Pazının Faydaları

Pazı, çok besleyici bir sebzedir ve sağlık açısından pek çok faydası vardır:

  • Bağışıklık Sistemi: İçerdiği yüksek miktarda vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Antioksidan Özellikler: C ve E vitaminleri ile antioksidan özellik gösterir, hücre hasarını önler.
  • Kalp Sağlığı: Potasyum ve magnezyum içeriği ile kalp sağlığını destekler, kan basıncını düzenler.
  • Göz Sağlığı: A vitamini içeriği ile göz sağlığını korur, gece körlüğünü önler.
  • Kemik Sağlığı: Kalsiyum ve K vitamini ile kemik sağlığını destekler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Mezesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Böreği Nasıl Yapılır?

Pazı Böreği Nasıl Yapılır?