Yoğurtlu pazı, pazı yemek çeşitlerinden birisidir. Ispanağa benzer. Yaprakları büyük, sapları kalındır. Pazı, çok çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Bunun dışında salatalarda, dolmalarda da pazı yaprağı çok sık kullanılır. Çok yararlı bir sebzedir. Öksürüğe iyi gelir, kişiye kuvvet verir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. A, C, K ve E vitaminlerini içerir. Mineral olarak da magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Kolon kanserine karşı vücudu korur. Kansızlığa iyi gelir. Pazı yaprakları ve sapları bir arada piştiğinde besin değeri yüksek olur. Vitaminlerin değerinin kaybolmaması için çok fazla suda bekletilmemelidir. Pazıdan salata, börek, pazı sarma, pazı dolma, pazılı balık sarma, pazı kavurması, yumurtalı pazı kavurma, bulgurlu pazı ve yoğurtlu pazı gibi birçok yemek çeşidi vardır. Yemek dışında pazı çorbası da çok fazla yapılmakta ve tüketilmektedir. Yoğurtlu Pazı Tarifi Malzemeleri
Üzeri İçin
Yoğurtlu Pazı Tarifi Nasıl Yapılır? Pazılar iyi bir şekilde yıkanır ve ince ince doğranır. Daha sonra soğan ince ince küp şeklinde doğranır ve bir tencereye koyulur. İçerisine sıvı yağ eklenir ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar kavrulduktan sonra içerisine domates salçası ilave edilir. Domates soyulur ve küp küp doğranır. Doğranan domates de tencereye koyulur. Domateslerden hemen sonra doğranmış pazı da eklenir. İçerisine karabiber, tuz ve pul biber eklenerek karıştırılır. Kısık ateşte kavrulur. Sarımsaklar ezilir ve yoğurdun içerisine ilave edilir. Pişen pazı bir servis tabağına alınır ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yayılır. Bir tavada zeytinyağı ısıtılır ve içerisine nane, pul biber eklenir. Hazırlanan sos yoğurtlu pazının üzerine gezdirilir ve servis edilir. Pazının Faydaları Pazı, çok besleyici bir sebzedir ve sağlık açısından pek çok faydası vardır:
|