Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması

Pazı, ıspanak ailesinden gelen besleyici bir sebzedir ve sindirimi kolaylaştırıcı özellikleriyle bilinir. Kış aylarında bolca bulunan pazı, Türk mutfağında çeşitli şekillerde tüketilir. Yaygın kullanım şekilleri arasında sarması, yumurtası, kavurması ve salatası bulunur. Ancak, en çok tercih edileni pazı sarmasıdır. Sarma, Türk mutfağında özel bir yere sahiptir ve neredeyse her yörede yapılır. Her yörenin kendine özgü bir sarma çeşidi vardır; örneğin, İç Anadolu'da kuru sebzelerle dolma yapılırken, Karadeniz Bölgesi'nde karalahana ve pazı dolmaları yaygındır. Pazı yaprağından yapılan sarma, üzüm yaprağından yapılan sarma kadar lezzetlidir.

Bulgurlu Pazı Sarması İçin Gerekli Malzemeler

  • 4-5 demet pazı
  • 1 litre sıcak su
İç Harcı İçin
  • 300 gram yağlı kıyma
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı bulgur
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay bardağı sıcak su
Sosu İçin
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su
Bulgurlu Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

Bulgurlu pazı sarması için ilk olarak pazıların sap kısımları kesilerek yaprakları tek tek yıkanır. Derin bir kaba kaynar su konularak yıkanmış pazılar bu kaba alınır. Yaklaşık beş dakika kadar kaynar suda bekletilerek yumuşamaları sağlanır. Daha sonra pazıların renginin kaybolmaması için soğuk suyla şoklanır ve süzgece alınarak sularının süzülmesi beklenir. Bu esnada iç harç hazırlanır.

İç harç için derin bir karıştırma kabı kullanılır. Kaba ilk olarak kıyma konur. Kuru soğanlar yemeklik doğranarak kıymanın üzerine ilave edilir. Tercihe göre soğanlar rende de yapılabilir. Üzerine sarımsaklar rendelenir. Bulgur yıkanır ve kaba ilave edilir. Geri kalan malzemeler de eklenir. Son olarak sıcak su eklenir ve tüm malzemeler el yardımıyla iyice yoğrulur.

Pazı sarması için düz bir zemin tercih edilebilir. Kesme tahtası veya bir tepsi içinde sarma işlemi rahatlıkla yapılabilir. Pazı yaprakları alınır ve içine yaklaşık 1 yemek kaşığı iç harç konularak sarılır. Önce yanlardan harcın üzerine katlanır ve daha sonra avuç içinde yuvarlanarak sarılır. Tüm pazılar aynı şekilde sarılır.

Bulgurlu pazı sarmasını pişirmek için genişçe bir tencere kullanılır. Tencereye biraz sıvı yağ konulur ve tencere ocağa alınır. Sarımsakların kabukları soyularak küçük küçük doğranır ve yağda az kavrulur. Üzerine salça ve kuru nane ilave edilir. Salça kokusu çıkana kadar kavrulduktan sonra üzerine su eklenir. Tüm sarmalar tencereye sıkı sıkı ve yan yana gelecek şekilde dizilir. Artan sarmalar ikinci kat olarak diğerlerinin üzerine dizilebilir. Bulgurlu pazı sarması kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirilir. Arada kontrol edilerek suyu azalırsa üzerine azar azar su ilavesi yapılabilir.

Sarmalar piştikten sonra ocaktan alınır ve içinde bulgur olduğu için demlenmesi gerekir. Oda sıcaklığında bir süre dinlendirilir. Bulgurlu pazı sarması hazır. Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yücelay

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Pazı sararken yaprakların yırtılmaması için ne yapabilirim? Pazıları kaynar suda fazla bekletmek yaprakları zayıfletir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Yücelay,

Pazı yapraklarının yırtılmaması için öncelikle yaprakları kaynar suda çok kısa süre, yaklaşık 1-2 dakika kadar haşlaman yeterli olacaktır. Bu süre, yaprakların yumuşaması için yeterli olurken, zayıflamalarını ve yırtılmalarını engeller. Ayrıca, haşladıktan sonra yaprakları soğuk suya alarak şoklama yaparsan, yaprakların diri kalmasını sağlayabilirsin. Böylelikle sarma işlemi sırasında daha dayanıklı olurlar. İyi şanslar!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pazı Tarifleri ve Malzemeleri

Pazı Tarifleri ve Malzemeleri

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bulgurlu Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Pazı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri