Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma çeşitleri arasında en sevdiğim yemeklerden biri etli pazı sarmasıdır. Pazı yaprağının piştiğinde ortaya çıkan lezzeti ve ağızda dağılması, yemeğe farklı bir ahenk ve tat katmaktadır. Ayrıca pazı, besin değerleri açısından oldukça zengin bir sebzedir. Dolma yemeyi sevmeyen çocukların bile sevebileceği bir yiyecektir. Kış aylarının vitamin desteği olan pazı yaprağı, vücut için önemli olan C ve K vitaminlerini barındırmaktadır. Şimdi, malzeme listesinden başlayarak etli pazı sarmasının tarifine geçelim.

Etli Pazı Sarması İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 bağ pazı yaprağı
  • 500 gr az yağlı kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 50 gr salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı margarin

Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 diş sarımsak
  • Sıcak su
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Etli Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

Öncelikle, pazı yapraklarını ayıklamakla işe başlayalım. Yaprakların içi kumlu olabilir, bu nedenle akan suyun altında teker teker yaprakları temizleyelim. Ayrıca bir kaba su doldurup içine 1 çay bardağı kadar sirke ekleyerek yaprakları bekletelim. Bu şekilde mikropların kırılmasını sağlayalım. Yaklaşık 10 dakika kadar bekleyen pazı yapraklarının ortasındaki damarlı kısımları bıçakla keserek çıkaralım. Çok sert değilse, bıçağın arka kısmı ile hafifçe vurarak yumuşatabiliriz, böylece sararken zorluk çekmeyiz.

Şimdi bir kabın içine sıcak su koyalım. Isıtıcıda kaynatabilirsiniz. Suyun içine pazı yapraklarını atarak yumuşayana kadar bekletelim. Dilerseniz kaynayan suya atıp çıkarabilirsiniz. Etli pazı sarmasının iç harcı için kıymayı bir yoğurma kabına alalım. İçine salça, tuz, karabiber, kekik, kimyon ve ince doğranmış soğanı ekleyerek iyice harmanlayalım.

Haşlanan pazı yapraklarımızı sarmaya başlayabiliriz. Yapraklar çok büyükse ikiye keserek iki dolma çıkarabilirsiniz. Hazırladığımız iç harçtan 1 tatlı kaşığı kadar alarak yaprakların içine koyup sarmaya başlayalım. Kötü yapraklar varsa bunları atmayın; tencerenin altına yerleştireceğiz. Sardığımız dolmaları tencereye dizelim.

Şimdi etli pazı sarmasının sosunu hazırlayalım. Sıcak suda salçayı açalım. İçine doğranmış sarımsağı ekleyelim. Karabiberi de ekledikten sonra karıştırıp dolmaların üzerine dökelim. Dolmaların üzerine bir tabak kapatalım ya da küçük bir tencere kapağı kullanarak ağırlık yapıp dağılmalarını engelleyelim. Tencerenin altını ilk başta yüksek ısıda açalım. Kaynadıktan sonra kısarak yaklaşık 1 saat kadar pişirelim. Yemeğimizin suyunu arada bir kontrol edelim.

Piştikten sonra etli pazı sarmalarını tencereden çıkarıp servis tabağına dizelim. Yanında yoğurtla beraber tüketebilirsiniz, isterseniz sarımsaklı yoğurt da kullanabilirsiniz. Yemeğimiz bu kadar. Umarım sizin de hoşunuza giden bir tarif olacaktır. Şimdiden afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pazı Böreği Nasıl Yapılır?

Pazı Böreği Nasıl Yapılır?

Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Suyunun Faydaları ve Kullanımı

Pazı Suyunun Faydaları ve Kullanımı

Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Kökü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pazı Kökü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Pazı Yoğurtlaması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Yoğurtlaması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Tarifleri ve Malzemeleri

Pazı Tarifleri ve Malzemeleri