Yumurtalı Pazı Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Yumurtalı Pazı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pazı

Pazı, ıspanak ailesine ait bir sebzedir ve yaprakları oldukça iridir. Sağlığa faydaları saymakla bitmez. Yüksek oranda C ve K vitamini içerir, kan yapıcı etkisi sayesinde vücuttaki demir eksikliğini önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kan basıncını dengeler. Sindirim sisteminde yaşanan sıkıntılara ve hazımsızlığa iyi gelir. Şeker ve tansiyon hastalığına karşı da olumlu etkileri vardır. Uzmanlar, pazının haftada en az bir kez tüketilmesini önermektedir. Diyet yapanlar veya formunu koruyanlar da rahatlıkla tüketebilir. Tüm bu yararlarının yanı sıra oldukça da lezzetlidir. En lezzetli pazılar ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Birbirinden farklı şekillerde yemekleri yapılabilir. İster parça etli sarması, ister salatası, mezesi ya da çorbası yapılabilir. Alışılmış tariflerden sıkılanlar pazı kavurması da yapmaktadır. Pazı kavurması ister sade olarak, ister yumurtalı olarak yapılabilir. Sabah kahvaltıları için oldukça idealdir. Doyurucu özelliği sebebiyle tercihe göre tek başına öğlen ya da akşam yemeklerinde de tüketilebilir. Ispanak gibi yapraklarındaki tozun veya çamurun ayıklanması zor olmadığı için çok fazla el oyalamadan kolaylıkla hazırlanır.

Yumurtalı Pazı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo pazı
  • 5 adet yumurta
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet kırmızı köz biber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Yumurtalı Pazı Nasıl Yapılır?

Yumurtalı pazı tarifine öncelikli olarak pazı hazırlığı yapılarak başlanır. Pazılar tek tek yıkanarak yaprakları ve sapları ayrılır. Pazının sapları ince ince, yaprakları ise daha iri doğranır. Soğanların kabukları soyulur ve ağıza gelmeyecek şekilde çok küçük doğranır. Geniş bir tavaya zeytinyağı ve sıvı yağ ilave edilir. Yağ iyice kızdıktan sonra önce pazı sapları ilave edilir. Sapları biraz yumuşayınca üzerine soğanlar ilave edilir. Soğanlar kavrulurken diğer yandan kırmızı köz biberin baş kısmı kesilerek tohumları ayıklanır. Biber dörde bölünerek küp şeklinde doğranır. Soğanlar yumuşayınca tavaya biberler ilave edilir. Tüm malzemeler iyice kavrulduktan sonra tavaya pazılar da ilave edilerek kavrulmaya başlanır. Pazılar kavrulduktan sonra tuz ve karabiber ilavesi yapılır. Damak zevkine göre farklı baharatlar da kullanabilir.

Yumurtalı pazı tarifinde kullanılacak yumurta, kişi sayısına göre ayarlanabilir. Tavadaki pazılar ortaları kaşık yardımıyla yumurta sayısına göre havuz gibi açılır. Açılan yerlere yumurtalar kırılır. Yumurtalar ister karıştırılarak, ister göz göz olacak şekilde pişirilebilir. Yumurtalar karıştırılacaksa beyazları belirginleşinceye kadar bir müddet beklenir. Daha sonra kaşık yardımıyla yumurta sarıları patlatılarak pazılar ile karıştırılır. Çok karıştırılmadan yumurtalar piştikten sonra ocaktan alınır. Yumurtalı pazı servis tabağına alınarak kızarmış ekmek ile çayın yanında sunum yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Tavası Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Tavası Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pazı Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Tarifleri ve Malzemeleri

Pazı Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri

Pazı Otu Türleri ve Özellikleri